Pitanje: kod donošenja odluke o otkazivanju ugovora o radu, koje su mogućnosti i prava radnika koji idu u mirovinu?

Odgovor: dob za umirovljenje jasno je propisana Zakonom o radu koji kaže da radni odnos prestaje sa navršavanjem 65-te godine radnika. No, imamo i pravo žena da idu u mirovinu sa navršenih 60 godina, te individualno određena prava onih sa invalidnošću da idu u mirovinu i ranije u invalidsku mirovinu.

Radnik koji odlazi u mirovinu ima pravo na otpremninu i to za svaku godinu staža koju je proveo u tvrtci, a iznosi neporezive naknade propisani su zakonom, granskim kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ono što je najbitnije za zaposlenika koji ide u mirovinu je da mu se pruži informacija da za njega prilikom isplate postoje dvije mogučnosti. Jedna je da mu se obračunati iznos otpremnine isplati u neto iznosu, što će za njega značiti da mora platiti velike doprinose i poreze državi, i to približno pola iznosa, ovisno o visini otpremnine. Druga mogućnost za radnika je da poslodavac izvrši isplatu otpremnine u bruto iznosu direktno na osobni račun otvoren u mirovinskom osiguravajućem društvu. Na taj način će se cjelokupan bruto iznos uplatiti u korist radnika, odnosno umirovljenika, i taj iznos će postati njegov ulagački kapital u njegovu mirovinu kojim će raspolagati  privatni mirovinski fond i oplođivati tu sumu novaca koje će na zahtjev umirovljenika isplaćivati u obliku mirovine na njegov osobni račun.

Prilikom isplata takve vrste osobnog dohodka svaki građanin ima pravo na obračun osobnog odbitka, koji je kod umirovljenika veći od onog za redovno zaposlene. U toj kalkulaciji neto iznosa kojeg će na kraju primiti umirovljeni djelatnik, on će svakako financijski profitirat u odabiru ovakve vrste isplate. Jedina je razlika što će novac u ovakvom vidu isplate primati periodički odnosno mjesečno, a ne u cjelokupnom iznosu.

Za one djelatnike koje otpuštate, a koji svoju otpremninu imaju namjeru zaista iskoristiti za mirovinu, a ne ju utrošiti na jednokratnu kupovinu, ovo je svakako bolja varijanta u dugoročnom smislu. Radnik koji je otišao u mirovinu ovim putem  može se odlučiti na isplatu doživotne mirovine iz mirovinskog osiguravajućeg društva, i tako se otpremninom financijski osigurati do kraja života, ne plaćajući državi bespotrebno velike poreze i doprinose. Čak i 30% sredstava može jednokratno dobiti isplaćeno odmah. Platit će on neki iznos i državi, ali on će ovisiti o visini njegove mirovine iz prvog stupa, eventualno drugog stupa, i konačno obračunatog iznosa iz privatnog osiguravajućeg mirovinskog fonda. Ali sume sumarum, na kraju je sigurno  na dobitku.

Komentiraj, postavi pitanje...

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.